Audi Logo

Autistic art együttműködés

Az Autistic Art Lakóotthonainak és szakembereinek segítsége nélkül eltűnne a rendszer és a megértés a Lakóotthonokban élő autista társaink életéből. Ez egy különleges ügy, amely kiemelt figyelmet kíván, és mi szeretnénk ezt megadni neki, stílusosan, egy legendás dizájnikon utolsó darabjával. Ezért a 25 év után kivezetésre kerülő Audi TT RS Roadster modellünk utolsó darabját összekötjük… sőt, szó szerint feldíszítjük ezzel a nagyszerű céllal. Az autót az alapítvány egyik autizmussal élő alkotója, Varga Máté különleges grafikáival vontuk be. A Porsche Hungária Kft. által forgalmazott Audi márka így lehetőséget ad arra, hogy a kész műalkotást az Autistic Art az éves aukciója főtételeként árverésre bocsássa. Az Autistic Art Közhasznú Alapítvány így tovább folytathatja tevékenységét, hogy méltó életkörülményeket teremtsen az autizmussal élő embertársainknak!

Fontos tudnivalók az autizmusról

Az autizmus egy egész életen át tartó fejlődési rendellenesség, ami Magyarországon közel 150 000 embert érint. Becslések szerint minden 68. ember autista, így egy átlagos embernek több autista ismerőse, rokona is van. A férfiak körében mintegy háromszor olyan gyakran fordul elő, mint a nőknél.

Az autista emberek másképp érzékelik a világot, másként viszonyulnak embertársaikhoz – hogy ez pontosan miben merül ki, az nagyon változó. Az autizmus nem betegség és nem fogyatékosság. Ahogy egy szakértő találóan megfogalmazta: az autizmus nem rendszerhiba – hanem egy, a szokásostól eltérő operációs rendszer.

Egy enyhén autista ember talán maga sem tudja magáról, hogy ő is érintett – míg a spektrum másik végén olyan súlyos eseteket találunk, akik folyamatos felügyeletre szorulnak, mert önveszélyesek is lehetnek.

Az alapítvány rövid bemutatása, munkája

Az Autistic Art Alapítvány 2006 óta foglalkozik autista lakóotthonok támogatásával.

Összesen több, mint 600 millió forinttal támogattuk a magyarországi lakóotthonokat. Egyes intézmények költségvetésének 8-10%-át is az Autistic Art biztosítja.

Az autista emberek számára megfelelő környezet biztosítása, a megfelelő szakemberek alkalmazása igen költséges: egy lakó átlagosan havi 400 000 Ft kiadást jelent. Bár a legtöbb lakó önrészt is fizet, ez az összeg az állami normával együtt sem fedezi a költségeket.

Az anyagi támogatáson túl művészeti programot is szervezünk az otthonokban élő autista fiataloknak. Ez egyrészt terápiás célt szolgál: a rajzolás fejleszti és leköti a résztvevőket. Másrészt, az Autistic Art program keretében készült rajzokat fel is használjuk – a befolyt összeg pedig még több támogatást tesz lehetővé.

Célunk, hogy a mindennapos anyagi problémák megoldásán túl is segíteni tudjunk. Fejlesztésekkel, kutatással és tudásmegosztással szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy könnyebb legyen ma Magyarországon autistának lenni.

 

A 11 otthonról röviden

A civil fenntartású lakóotthonokat, melyeket alapítványunk is támogat, általában érintett szülők hozták létre. Ezekben – amennyire az anyagiak lehetővé teszik – minden úgy van kialakítva, hogy az az autista fiatalok számára a lehető legjobb legyen.

Nagyon sok apróságra kell ügyelni, hogy a lakók mindennapi élete olajozottan működjön. Például részletesen kidolgozott, képes instrukciókat kapnak minden teendőjükhöz.

A témát kevésbé ismerők számára sokszor meglepő, hogy a családi fészek nem jelent megoldást. Sajnos a megfelelő ellátáshoz akár mindkét szülőnek otthon kellene maradnia – de akkor miből élne a család?!