Audi Logo

A fény úttörője

Karakteres vonás, amely fizikailag is tapasztalhatóvá teszi "A haladás technikáját": a fény egyre nagyobb szerepet játszik az Audi kommunikációs eszközeként.

A fény az Audi modelljei esetében jóval több puszta világításnál: a fényszórók meghatározó formai elemként a digitális technika megtestesítői.

Fénygrafikája alakítja ki egy-egy Audi karakterét

A világításfejlesztés "motorja" César Muntada, az Audi fénydizájn-vezetője. A már 2007 óta az Audinál dolgozó formatervező a fényt használja az autó karakterének alakítására. "A fénynek ugyan nincs tömege, ám nagyon is jelentős a súlya. Emberi lényként észlelésünk attól függ, hogyan ábrázolja a fény számunkra a világot. A fény az Audi fontos fejlesztési szakterülete, génjeink része. A dizájn és a technika itt együtt alkotnak emocionális élményt - amely nyomán különleges esztétikával születik világosság" - fejti ki alapelvét a barcelonai születésű formatervező.

Egyfajta "szemekként", különösen funkcionális fényszórók és hátsó lámpák kölcsönöznek sötétben is semmi mással össze nem téveszthető "arcot" az autónak, még határozottabbá téve karakterét. "Sötétben már messziről fel lehet ismerni az Audi modelljeit, mert ugyan különböző fénygrafikákat tervezünk számukra, ezek mégis mind azt hangsúlyozzák, hogy az Audi-család tagját látjuk. A digitalizációnak köszönhetően már az ügyfél karakteréhez illő világítási képet is elkészíthetjük. Célunk a tökéletes összhang az autó teljes formája és digitális "szemeinek" progresszív tekintete között."

Van, aki egy új lámpát lát. Mi egy új víziót.

A fény digitalizációja révén az Audi tovább erősítheti a technika és a formatervezés kölcsönhatását - például mozgó fény formájában: a dinamikus irányjelző nemcsak vonzó, hanem kimondottan könnyen érthető információt közvetít a közlekedés összes résztvevője számára.

S mivel az első benyomás - legyen szó emberekről vagy autókról - igen sokat számít, az úgynevezett Hazavezető-fényanimáció (Coming-Home and Leaving-Home) érzelmekkel tölti meg a különböző fényhatásokat. Az autó nyitásakor és zárásakor az adott modell karakterét tükröző dinamikus fényanimáció indul a fényszórókban és a hátsó lámpákban.

Amint César Muntada kifejtette: "A digitális világítási funkciók alakjának és mozgásának megtervezésével olyan egyedi esztétikát alkotunk, ami az Audi megkülönböztető jegyeként szolgál. Fizikailag is tapasztalhatóvá tesszük a digitális technikát."

Annak víziói azonban, hogy mire lehetnek képesek az autók fényei a jövőben, sokkal messzebbre vezetnek. A fényszórók akár szimbólumokat is vetíthetnek az útra, így figyelmeztetve a közlekedés többi résztvevőjét különböző veszélyekre, például jeges útfelületre. Az Audi fénydizájnerei és mérnökei ötleteinek semmi sem szabhat határt, így elsősorban a jogi szabályozás határozza meg, mi valósítható meg e téren.

"Az Audi fénydizájnereiként tehát már nem csupán a fényszórók, és a lámpák megtervezésével foglalkozunk, hanem saját kommunikációs fény-nyelvezetünket is fejlesztjük. A merőben újszerű gondolkodásról ('thinking out of the box') így immár a merőben újszerű tervezésre ('designing out of the box') tértünk át."

Az új Audi Q5 modellben máris élvezhetik az ügyfelek az OLED-világítástechnika legújabb generációját, az SUV-modell ugyanis világújdonságként kínál extrafelszerelésként digitális OLED-technikájú hátsó lámpákat. Az ügyfelek háromféle fénygrafika közül választhatnak, s ezek mindegyikéhez saját egyéni Hazavezető-fényanimációjukat (Coming-Home and Leaving-Home) párosíthatják. E modell további különlegessége a Közelítésérzékelő rendszer (Proximity Detection System). Ha a közlekedés valamely résztvevője hátulról két méternél jobban megközelíti az álló Audi Q5 modellt, figyelmeztetésként az összes OLED-szegmens működésbe lép. Amint az Audi Q5 ismét elindul, automatikusan újra az eredeti fénygrafika jelenik meg. Ez a funkció első betekintésként szolgálhat arról, milyen lehetőségeket rejt a holnap mobilitása számára a jármű és környezete között zajló, úgynevezett Car-to-X kommunikáció.

Fedezze fel az Ön országában is az Audi fénydizájnját!

Az Audi fejlett fénydizájnjáról is jól ismert. Ismerkedjen meg az Audi által az Ön országában kínált, legújabb világítástechnikákkal!

Úton a hosszú távon fenntarthatóbb gyártás felé

Formálni a jövőt

A hosszú távon fenntartható működés korunk egyik legnagyobb kihívása, s e változásokat segítő minden hozzájárulás sokat számít.

A jövő utastere

Jövőbemutató - Az Audi AI:ME

A koncepciómodellek, mint az Audi AI:ME, már betekintést kínáltak a vezetés jövőjébe, gyakran egyértelmű prioritásként kezelve az utasteret.

Audi Sport

Audi RS Q8 - A menetteljesítmények új szintje

Az Audi RS Q8 az Audi által valaha készített legerősebb SUV-kupéként egyaránt új mércét állít a sportosság és a különösen inspiratív mérnöki teljesítmény terén.

Új perspektívák

Marc Lichte Audi e-dizájnja

Fedezze fel, hogyan járul hozzá az Audi a jövő mobilitásának formálásához! Koncepciómodellek, e-tron, OLED-technika, Audi Sport és még sok más - A jövő hozzáállás kérdése