Audi Logo

„Többet is elérhetünk, mint amiről valaha álmodtunk”

Aki a következő hetek során az új Audi Q4 Sportback e-tron iránt érdeklődik, vele is találkozhat - Malaika Mihambóval, a távolugrás világbajnokával és tokiói olimpiai aranyérmesével. Beszélgetés a hosszú távú fenntarthatóságról, a sportról, mint hajtóerőről és a jobb jövő iránti elkötelezettségről.

Audi Q4 Sportback e-tron- Elektromosenergia-fogyasztás, kombinált*: 17,9-15,6 kWh/100 km (NEDC); 20,9-16,6 kWh/100 km (WLTP); szén-dioxid-kibocsátás, kombinált*: 0 g/km

Malaika Mihambo világbajnok távolugrásban, aranyérmet nyert Tokióban - és máris újabb céljaira összpontosít.

…Egyszer azt mondta, messze nem használta még ki lehetőségeit. Hogyan tud élsportolóként is folyamatosan fejlődni?

Az edzésen egyértelműen kitűzött célok mentén dolgozunk: a sebesség növelése, az erőparaméterek javítása és a technika finomítása. Magára a teljesítményre vonatkozóan azonban nincsenek konkrét céljaim, ebben szeretek meglepetést okozni magamnak - mert akik határokat szabnak maguknak, később nehezen szabadulhatnak tőlük, illetve léphetnek túl korlátaikon.

A "Malaikas Herzsprung" nevű egyesülete viszont nagyon is konkrét célt tűzött ki, anyagi akadályok nélkül segíteni az általános iskolások sportbeli és társadalmi fejlődését. Hogyan jött létre az egyesület?

Még 2019-ben, világbajnoki (IAAF World Athletics Championships) címemet követően kezdtem el gyerekekkel dolgozni. Régi általános iskolámban tartottam sport- és játéktanfolyamot, majd a koronavírus-járvány alatt online projektet indítottam, amelynek keretében sok gyereket érhettem el és video-edzésekkel kínálhattam nekik perspektívát a válság során.

Miért szívügye mindez?

Nagyon fontosak számomra a gyerekek, akik oly pozitívan és kíváncsian fordulnak a világ felé. Gyerekekkel foglalkozva sokat tanulhatunk magunkról és a világról, ami különösen is izgalmassá teszi a dolgot. Akkor lehetek elégedett egyesületemmel, ha mind több gyerek élvezheti a tagság előnyeit. A sport nem csak a motoros készségeket segíti, hanem önmagunkról, a fegyelemről és a céljainkról, az összpontosításról és az emberi együttműködésről is sokat tanít.

Mindig a legjobbat nyújtani és előre lépni - ez Malaika Mihambo filozófiája a sportban, tanulmányai során és társadalmi szerepvállalásaiban

A sport fegyelemre és összpontosításra tanít - vallja az élsportoló. Olyan értékek, amelyeket a "Malaikas Herzsprung" egyesületével maga is közvetíteni szeretne a gyerekek felé.

„Akik határokat szabnak maguknak, később nehezen szabadulhatnak tőlük, illetve léphetnek túl korlátaikon”

Malaika Mihambo

Csak nem befeszülni - néha egyszerűen engedni kell. Az ambíció a kétszeres németországi "Év Sportolója" szerint korántsem egyenlő a konoksággal: "Szeretek meglepetést okozni magamnak"

Hogyan alakította a sport személyes karakterét?

A sport a legkülönbözőbb szinteken kínál hihetetlenül széles lehetőséget az önismeretre és a fejlődésre. A sport számos választ adhat arra, ki vagy és ki szeretnél lenni. Rájöttem például, hogy ambiciózus ember vagyok, ami számomra azt jelenti, hogy igyekszem mindig a legjobbat nyújtani, folyamatosan fejlődni és előre lépni. Az ambícióim azonban csakis akkor lehetnek hatékonyak, ha belülről fakadnak. Emellett ugyanúgy tudok örülni mások sikereinek is.

Különösen a fiatal lányok számára lehet példakép. Mit tanácsolna nekik?

Úgy gondolom, hogy - kortól függetlenül - nagyon fontos, hogy tisztában legyünk önmagunkkal, megismerjük és értékeljük magunkat. Miután megtanultuk elfogadni magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, és átgondoltuk, hová is szeretnénk eljutni, nos csakis akkor indulhatunk el saját egyéni utunkon - és valósíthatunk meg akár nagyobb dolgokat is, mint amiről valaha is álmodtunk.

A távolugrásban nyújtott csúcsteljesítménye mellett már rövidtávfutásban is hallatott magáról, de zongorázik is, és jelenleg mesterképzésen vesz részt. Honnan származik e motiváció a mindig újabb kihívások iránt?

Amikor új dolgokat próbálok ki, újra és újra megismerhetem önmagam, ezzel is bővítve a magamról alkotott képem. Ezzel tovább tágíthatom korábbi határaimat és túl tudok nőni magamon.

Teljes sebességgel - Malaika Mihambo rövidtávfutásban is rajthoz áll

Szemlélet és küldetés - Malaika Mihambo elkötelezett a jobb jövő iránt

Környezettudományt tanul, tehát a jövőbemutató, hosszú távon fenntartható gondolkodásmód szakértője is, a tisztán elektromos Audi Q4 Sportback e-tron piaci bevezetésekor pedig segítette az Audi munkáját. Milyen paradigmaváltást tartana szükségesnek társadalmunk számára?

A társadalmi egymás mellett élés újszerű módjai iránti változásokat szeretnék látni, ahol békésen, hosszú távon fenntartható módon és a jövőre gyakorolt hatásainkra figyelemmel élhetünk együtt, s ahol mindenekelőtt közösen vesszük kézbe dolgainkat. Olyan társadalmat szeretnék, amelyben ismét az ember és az emberség kerül előtérbe.

Hogyan éli meg a mindennapokban a környezet védelmét és a hosszú távú fenntarthatóságot?

Igyekszem figyelni a mindennapi élet apró dolgaira. A lehető legtöbbet közlekedem kerékpárral és nem vásárolok például műanyag palackos vizet. Emellett vegetáriánus vagy vegán étrendet tartok, élelmiszervásárláskor figyelek a helyi biotermékekre és lehetőség szerint kerülöm a légi utazást is, például az edzőtáborok alkalmával. Zöld áramot is használok, és igyekszem takarékosan bánni a vízzel és más természeti erőforrásokkal.

Ha már a jövő aktív alakításáról beszélünk: egyszer azt mondta, először el kell képzelnie magát világbajnokként, hogy azután meg is nyerje a címet. Győztesnek képzelte magát a tokiói olimpián is vagy mi volt az ottani siker titka?

Tokió előtt sokáig nem gondoltam az aranyra, az ugrás előtti nekifutással kapcsolatos nehézségeim miatt ugyanis nem éreztem magam favoritnak. Csupán júniusban - majd pedig már a tokiói versenyen - tért vissza az önbizalmam és a hitem, hogy a döntőben el tudom majd hódítani az aranyérmet.

Audi Q4 Sportback e-tron- Elektromosenergia-fogyasztás, kombinált*: 17,9-15,6 kWh/100 km (NEDC); 20,9-16,6 kWh/100 km (WLTP); szén-dioxid-kibocsátás, kombinált*: 0 g/km

Malaika Mihambo

Malaika Mihambo 27 éves atlétanő két sportágban, rövidtávfutásban és távolugrásban versenyez, utóbbiban Tokióban olimpiai aranyérmet szerzett. Már 2019-ben világbajnoki címet (IAAF World Athletics Championships) nyert Dohában (Katar), s még ugyanebben az évben őt választották Németországban "Az év sportolónőjének", amely kitüntetést 2020-ban ismét elnyerte. A versenysport mellett társadalmi szerepvállalása is jelentős, végzett politológusként most a környezettudományok területén vesz részt mesterképzésben, "Malaikas Herzsprung" egyesületével pedig a gyermekek támogatása iránt is elkötelezett.

A haladás nem ér véget a célvonalnál: tekintse meg Malaika Mihambo és az Audi Q4 Sportback e-tron a klipjét!

 

Sportos fellépés

Ismerje meg, hogyan ötvözi az Audi Q4 Sportback e-tron a sportosságot, a funkcionalitást és az innovációt!

Audi Q4 Sportback e-tron- Elektromosenergia-fogyasztás, kombinált*: 17,9-15,6 kWh/100 km (NEDC); 20,9-16,6 kWh/100 km (WLTP); szén-dioxid-kibocsátás, kombinált*: 0 g/km