Audi Logo

Egyszerű tanácsok az akkumulátor hosszú élettartama szolgálatában

Az elektromos autók "szíveként" nagyfeszültségű akkumulátoraink a prémium minőség, a biztonság és a hosszú élettartam jegyében készültek. Idővel azonban normál öregedési folyamatok csökkentik az akkumulátor kapacitását, vagyis a tárolható energia mennyiségét. Jó hír azonban, hogy töltési és használati szokásaival Ön is jelentősen befolyásolhatja az akkumulátor élettartamát és a napi használat néhány egyszerű alapszabályát figyelembe véve hosszú ideig megőrizheti az akkumulátor kapacitását. Ezzel az eredeti hatótáv is sokáig rendelkezésére állhat, Ön pedig aktívan tehet elektromos autója értékvesztése ellen.

Három alapszabály

az akkumulátor hosszabb élettartamáért

  1. Túlnyomórészt rövid távokon közlekedik? Az Audi legfeljebb 80 százalékos feltöltést javasol a mindennapi használat során.
  2. Hosszú útra indulna? A lehető legnagyobb hatótáv elérése érdekében egészen 100 százalékig töltse fel Audiját és a lehető leghamarabb induljon útnak. Ha azonban az első szabállyal ellentétben rendszeresen 100 százalékra tölti Audiját, felgyorsul az akkumulátor öregedési folyamata, és viszonylag gyorsan lecsökken az akkumulátor kihasználható kapacitása.
  3. Hosszabb időre leállítaná autóját? Ilyenkor ügyeljen arra, hogy a töltöttségi szint 30 és 80 százalék közé essen.

Autója is segít Önnek kímélni az akkumulátort

Rövid távok: (például napi munkába járás, bevásárlás)Hosszú távok: (például nyaralás, üzleti utak, távingázók)
A töltési célérték beállítása: A myAudi alkalmazásban és autójában egyszerűen megadhatja az akkumulátor töltésének kívánt felső határértékét, amivel így már nincs további teendője.Beállítás 80 százalékraHosszú utak előtt az Audi a lehető legnagyobb hatótáv elérése érdekében 100 százalék töltési célérték megadását javasolja.
Töltésidőzítő (timer): A töltésidőzítővel – közvetlenül az autóban vagy még kényelmesebben, a myAudi alkalmazáson keresztül – Ön előre megadhatja indulása pontos idejét, az akkumulátor korábban beállított töltöttségi szintjéig tartó automatikus töltési folyamat így a lehető legközelebb esik az indulás időpontjához. Az előkondicionálási funkció emellett indulás előtt a kívánt értékre szabályozza az utastér hőmérsékletét.Előkondicionálás a fokozott kényelem szolgálatábanÁllítsa be az indulási időt, hogy megelőzze a teljesen feltöltött akkumulátorral adódó állásidőket!
Útvonaltervezés: Tervezze meg még indulás előtt útvonalát az e-tron útvonaltervezővel! A tervező az Ön egyéni hatótávját is figyelembe veszi, és gondoskodik a megfelelő töltőállomásokról.Igény szerint az e-tron útvonaltervező használataAz e-tron útvonaltervező használata javasolt
MenetüzemmódAz „efficiency” menetüzemmód gazdaságos vezetési stílussal gondoskodik alacsonyabb energiafogyasztásról, ami az akkumulátor elektromos és termikus terhelését is mérsékli – hosszabban megőrizve az akkumulátor kapacitását.

Tippek a töltéshez

  • A gyorstöltés (nagyteljesítményű töltés (High Power Charging) > 100 kW) elsősorban nagy távolságokra ajánlott, nem a mindennapos használatra.
  • A nagyteljesítményű töltés során a nagyfeszültségű akkumulátor töltöttségi szintjének emelkedésével csökken a töltés sebessége, az akkumulátor teljes feltöltése ezért jelentősen meghosszabbíthatja az utazás teljes időtartamát. Az e-tron útvonaltervező optimális töltéstervezéssel segíti Önt.

Három alapszabály

  • Annak érdekében, hogy a töltési idők a hosszú távú utazások során is rövidek maradhassanak, az e-tron útvonaltervező szükség esetén a teljes akkumulátorkapacitást kihasználva 80 százalékot meghaladó töltést is javasolhat. A hosszú utat követően azonban mindennapos közlekedése során már állítsa vissza a töltési célértéket 80 százalékra.
  • Az e-tron útvonaltervező használatakor az Audi e-tron GT a maximális töltési sebesség elérése érdekében a gyorstöltésnek megfelelően előkondicionálja a nagyfeszültségű akkumulátor hőmérsékletét.

Az akkumulátor garanciája és élettartama

Az Audi hálózatról tölthető hibrid (Plug-in Hybrid) és tisztán elektromos modelljeinek minden nagyfeszültségű akkumulátorát hosszú élettartamra tervezték. Az Audi az első kiszállítást követő nyolc évre vagy az első 160 ezer kilométerre - amelyikre előbb kerül sor - szóló garanciát vállal rájuk.

Akkumulátorvédelem már alapkivitelben

Két korlátozás is védi a nagyfeszültségű akkumulátort a nem szándékos, káros túltöltéstől és a mélykisütéstől.

1. Teljes kapacitás (bruttó)

2. Felhasználható kapacitás (nettó)

3. Túltöltés elleni védelem

4. Mélykisütés elleni védelem

A grafika csupán jelképes illusztráció.

Akkumulátorkapacitás

Az elektromos autók nagyfeszültségű akkumulátorának energiatároló képessége bruttó és nettó kapacitásra oszlik. A bruttó kapacitás a nagyfeszültségű akkumulátor teljes fizikai tárolóképességét jelenti, ám az önkisütés elleni védelem, az élettartam növelése és a vészindítási tartalék biztosítása érdekében az elméletileg elérhető energiatartalom műszakilag korlátozott. Ezt a ténylegesen felhasználható energiatartalmat nettó kapacitásnak nevezzük.

A grafika csupán a jelképes szemléltetést szolgálja. Az akkumulátor kapacitása a Q4 e-tron 40 példáján látható.