Audi Logo

Elektromos mobilitással a fenntarthatóbb jövő felé

Az elektromos mobilitás világszerte a hosszú távon fenntarthatóbb mobilitás kulcsa. Ezért tűztük ki célul magunk elé, hogy 2025-re már harminc legalább részben elektromos hajtásrendszerű gépkocsit kínáljunk, amelyek közül húsz elektromos üzemmódjában helyi szinten szén-dioxid-kibocsátás nélkül üzemelő, tisztán elektromos modell. Számunkra az elektromos mobilitás a hosszú távon még fenntarthatóbb és klímakímélőbb közlekedési rendszer központi eleme.

Audi-gyár – Brüsszel: A világ első nagysorozatú gyártása a prémiumszegmensben, amelynek mérlege szén-dioxid-semleges minősítésű*

Hálózatról tölthető hibrid (Plug-in Hybrid) modelljeink mellett 2019 márciusa óta immár tisztán elektromos hajtásrendszerű gépkocsiként kínáljuk Audi e-tron modellünket, a következő lépés pedig egy elektromos SUV-kupé, az Audi e-tron Sportback piaci bevezetése. Mindemellett azonban felelősséget vállalunk e téma a járműveken túlmutató szemléletmódjáért is - s a vállalatunk egészére kiterjedő hosszú távú fenntarthatósági ütemtervünkkel azon célkitűzést fogalmaztuk meg, hogy a gépkocsijaink teljes életciklusát - az Audi modellek gyártásától üzemeltetésükön át, egészen újrahasznosításukig - szén-dioxid-kibocsátás-semleges mérleg* jellemezze.

Az Audi Mission: Zero környezetvédelmi programja részeként 2025-re az Audi minden termelési helyszínének szén-dioxid-semleges mérleg* mentén kell működnie, ami brüsszeli gyárunkban már meg is valósult. Megújuló forrásokból származó energia használatával évente akár 40 ezer tonna szén-dioxid kibocsátása is megelőzhető. Az Audi már 2012 óta használ zöld-áramot Brüsszelben, 2013-ban pedig a régió legnagyobb napelem-rendszerét telepítette. 2017-ben e létesítmény tovább bővült, s immár 89 ezer négyzetméteres - nagyjából 12,5 futballpályányi - felületén mintegy 1500 négyszemélyes háztartás éves szükségletének megfelelő zöld-áramot termel. Mindemellett az üzem hőigénye biogáz-tanúsítványok beszerzésével szén-dioxid-semleges mérleg* mentén biztosított. Az üzemanyagok, a fűtőolaj vagy az oldószer-égetés által termelt minden további emissziót úgynevezett karbonkredit-projektek egyenlítik ki a mérlegben.

Az e-tron töltőszolgáltatás (Audi Charging): több százezer nyilvános töltőpont

Legyen szó hosszú túrák lehetőségéről az elektromos autók volánja mögött, esetleg rugalmas töltésről, amikor egyébként is szünetet tartana, vagy egyszerűen alternatíváról arra az esetre, ha nem rendelkezik otthoni saját töltőberendezéssel - bármi is fontos Önnek személy szerint, mindhárom esetben döntő jelentőségű a nyilvános töltőinfrastruktúra.

A nyilvános töltőállomások használatához az Audi e-tron töltőszolgáltatást (Audi Charging) kínálja az Audi, illetve már szériafelszerelésként a 3-as típusú (Mode 3) töltőkábelt. Az e-tron töltőszolgáltatással Ön 21 európai országban több százezer töltőpontot vehet igénybe.

Nagytávolságú elektromos mobilitás az IONITY segítségével

Első tisztán elektromos modellünk, az Audi e-tron kínálatával párhuzamosan nem csupán otthoni és útközbeni töltési megoldásokat mutattunk be - mivel a hosszú távokra készült modellünk megbízható töltőhálózatot is igényel.

Az Audi a IONITY program résztvevője, mégpedig annak biztosítására, hogy elegendő töltőállomás álljon rendelkezésre az Ön elektromos gépkocsijához az autópályán, e vállalat ugyanis az Európai autópályák mentén működteti töltőállomásai hálózatát. 2020 végére az IONITY 25 ország autópályáin mintegy négyszáz nagyteljesítményű töltőállomáson (HPC) tesz lehetővé gyors töltést. Az Audi e-tron töltőszolgáltatással (Audi Charging) az ügyfelek kedvezményes díjszabással vehetik igénybe az IONITY hálózatát, s mindössze egyetlen kártyával használhatják Európa összes töltőállomásának többségét.