Audi Logo
Audi
A6 Sportback e-tron: minden idők legáramvonalasabb Audija

Az Audi A6 Sportback e-tron* 0,21-es légellenállási együtthatójával az Audi eddigi legáramvonalasabb modellje, amely aerodinamikai szempontból felülmúlja a Volkswagen-csoporton belül a szegmensében szereplő összes járművet. Az A6 Avant e-tron* légellenállási együtthatója is kiemelkedő, 0,24, amely kategóriájában a legmagasabb értéket jelenti. Andreas Lauterbach és Matteo Ghelfi aerodinamikai fejlesztők, valamint Andreas Valencia Pollex keréktervező kifejtették, hogy hogyan érték el a rekordértéket különös figyelmet fordítva a részletekre.

Az aerodinamika mindig is kulcsszerepet játszott az Audi hosszú sikertörténetében. Már az 1967-ben bemutatott NSU Ro 80 is áramvonalas, ék alakú karosszériával rendelkezett, amelynek légellenállási együtthatója 0,35 volt. A modell örökre megváltoztatta a járműtervezést. Az 1982 nyarán bemutatott harmadik generációs Audi 100 (C3) 0,30-as Cd-értékkel büszkélkedhetett, ami kivételes volt a maga idejében. Közvetlenül utána a harmadik generációs Audi 80 (B3) 0,29-es légellenállási értékkel folytatta ezt a sikertörténetet. Most az Audi A6 e-tron* nyit új fejezetet a márka életében, és ismét bebizonyítja, hogy az Audi mindig tökéletes harmóniában ötvözi a dizájnt és a funkcionalitást.

„Mintegy 2800 szimuláció és számtalan óra a szélcsatornában."

„A projekt kezdetétől fogva nagy hangsúlyt fektettünk a hatékonyságra és a hatótávolságra, és nagyon ambiciózus célokat tűztünk ki az A6 e-tron* kapcsán. Őszintén szólva, eleinte nem voltunk biztosak benne, hogy elérjük-e a kitűzött értékeket. A legnagyobb kihívást a Cd-érték utolsó ezrelékének lefaragása jelentette, de végül túlteljesítettük a célkitűzéseinket” – emlékszik vissza Lauterbach.

A kiemelkedő eredményt elsősorban mi (aerodinamikai szakértők) és a formatervező kollégák a kiváló csapatmunkának köszönhetően értük el. Mindannyian összefogtunk. A formatervezők már a projekt kezdetétől fogva megosztották velünk a vázlataikat, hogy előzetes aerodinamikai értékeléseket végezhessünk. Az alap karosszériát iteratív folyamat során optimalizáltuk, kezdetben virtuális szimulációkkal, majd a fizikai modellel a szélcsatornában végzett teszteléssel.

Különösen a karcsú napfénytető és az ívelt tetővonal alapvető arányai jelentősen javítják az aerodinamikai teljesítményt.

Lauterbach és Ghelfi jelentős időt fordított a részletek kidolgozására a formatervezési csoportban dolgozó kollégáikkal. Ghelfi: „Összességében körülbelül 2800 szimulációt futtattunk a járművön, és számtalan órát töltöttünk a szélcsatornában, illetve megbeszéléseken, ahol felületszakértőkkel és formatervezőkkel dolgoztunk együtt. A légfüggönyök például segítenek javítani a légáramlást a jármű elején. A légfüggöny beömlőnyílásának külső széle kissé kiállt, ami akadályozta a légáramlást. Apránként, milliméterről milliméterre tudtunk olyan kompromisszumos megoldást találni, amely végül mindkét fél számára megfelelt.” Lauterbach hozzáteszi: „Egy másik példa a hátsó nyomtáv szélessége. A csapatunk szerette volna, ha keskenyebb lenne. Együtt olyan megoldást dolgoztunk ki, amellyel optimalizálni tudtuk a formatervezést, a méreteket és az aerodinamikát. Ghelfi: „Az aerodinamika szempontjából az aero-keretek különösen fontosak voltak. Az A6 Avant e-tron* hátsó részén lévő oldalsó letörő élek lehetővé tették a jól behatárolható áramlásleválás elérését. Ezek jóval nagyobbak, mint más Audi járműveknél. A szélcsatornában a formatervező kollégáinkkal együttműködve alaposan átvizsgáltuk mindkét fél érveit, és igyekeztünk megtalálni a legjobb megoldást. Ennek eredményeképpen az aerodinamikai keretek önmagukban 0,008 ezreddel javítják az együtthatót, amely a hatótávolság tekintetében további nyolc kilométernek felel meg. Ez figyelemre méltó előny, tekintve, hogy egyetlen tervezési részletből ered.”

„A jármű egészét tekintve egyik félnek sem kellett nagy kompromisszumokat kötnie. Amikor minden készen volt, és felhívtam a formatervező kollégámat, hogy elmondjam neki, hogy együtt elértük az A6 Sportback e-tron* 0,21-es Cd-értékét, alig hitte el” – meséli büszkén Lauterbach.

"Minden részlet az utolsó milliméterig finomhangolva."

Az A6 Sportback e-tron* és az Avant e-tron* esetében a legjobb Cd-értékek eléréséhez nagy figyelmet kellett fordítani a részletekre. A Singleframe alatt elhelyezkedő szárnyas hűtőlevegő-beömlő önmagában is hozzájárul a légáramlás hatékonyságának javításához ezen a területen, ami a légellenállási együttható 0,012-es csökkenését eredményezi. Ez a javulás körülbelül 12 kilométerrel egyenértékű. Lauterbach: „A padló alatti rész is jelentős szerepet játszik egy jármű aerodinamikai teljesítményében. Az A6 Sportback e-tron* modellnél lekerekített éleket, optimalizált merevítő bordákat és a kritikus helyeken letörő éleket építettünk be. A hátsó diffúzor szintén kulcsfontosságú elem az aerodinamika szempontjából: A sima padló alatti rész közvetlen légáramlásnak van kitéve, és a nyomásvisszanyerés pozitív hatással van a Cd-értékre.”

Ghelfi hozzáteszi: Az padló alatti rész szinte teljesen elkészült, és számos részét finomítottuk. Ezek közé tartoznak a kifejezetten erre a célra tervezett kerékspoilerek és az első kerekek háromdimenziós lökhárítói, amelyeket CFD elemzéssel külön-külön optimalizáltunk a Sportback és az Avant modellekhez. A szélcsatornás mérések szerint ezek a módosítások 0,002, illetve 0,009 ezreddel javítják a légellenállási együtthatót. A jármű padló alatti burkolatának első részét, azaz a motor alsó burkolatát úgy optimalizáltuk, hogy a légkivezetésnél nagy sugarú ívet építettünk be. Emellett a küszöb és a hátsó tengely is kiterjedt burkolatot kapott. Ez csak néhány példa. Gyakorlatilag minden egyes ívet külön megvizsgáltunk.

Ezen optimalizálások sikeres végrehajtását a projektvezetőkkel, a rendszercsoportok vezetőivel, az alkatrész-menedzserekkel és a formatervezőkkel való hatékony együttműködés tette lehetővé.”

Lauterbach a következőképpen magyarázza az átfogó koncepciót: „Az alapforma, a hátsó magasság, a hátsó kontúrok és az alsó rész kialakításának egyensúlya nemcsak a jármű Cd-értékére, hanem a felhajtóerőre is hatással van. A felhajtóerő és a Cd közötti ideális egyensúlyt az alsó rész finomhangolásával értük el, ahogy azt már említettük is.” Ghelfi hozzáteszi: Az Avant modell egy extra diffúzor-spoilerrel rendelkezik, amely a Sportback és az Avant közötti aerodinamikai különbségeket hivatott kezelni. Ez az eltérés a két A6 e-tron változat* esetében eltérő padló alatti légáramlási mintázatot eredményez. Ez a másik oka annak, hogy az Avant szélesebb 3D lökhárítókat használ az első kerekek körüli légáramlás javítására.”

Gyakorlatilag az összes A6 e-tron* kerék magas aerodinamikai teljesítményre van tervezve”

A különböző méretű kerekek aerodinamikai optimalizációkkal egészítik ki az Audi A6 e-tron* aerodinamikai koncepcióját. Andreas Valencia Pollex, aki a felnik tervezéséért felel, így nyilatkozott: „Korábban a kerekeknek alapvetően csak a stabilitási követelményeknek kellett megfelelniük. Ma intelligens aero-keréktárcsákat fejlesztünk és tervezünk, amelyek a lehető leghatékonyabbak, mert a kerekek, sőt még a gumik is jelentős hatással vannak egy elektromos autó hatótávolságára.” Az A6 e-tron* speciális 19 collos aero keréktárcsával és két speciális 20 collos aero keréktárcsával rendelkezik.

Valencia Pollex hozzáteszi: „A tökéletes aerodinamika elérése érdekében a felniknek kissé laposnak kellett lenniük, hogy a jármű elejét érő levegőt oldalirányba tereli a karosszéria körül, így minimalizálva a turbulenciát. Előnyösebb, ha a szél nem különböző geometriai alakzatok mentén mozog, hanem egy falat követ. Ezért fejlesztettünk ki egy 21 collos kereket is az A6 e-tron számára, amely speciális műanyagból készült aero pengékkel rendelkezik.”

Lauterbach hozzáteszi: „Ha megnézzük a teljes kerékválasztékot, a legjobb és a legrosszabb kerekek aerodinamikai szempontból csak 0,015 Cd különbséggel bírnak. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden kerék maximális aerodinamikai teljesítményre van tervezve.”

Az új Audi A6 e-tron modellsorozattal kapcsolatos összes információ, kép és videó az Audi MediaCenterben érhető el.

Az Audi A6 e-tron kivételes aerodinamikájának fejlesztéséről részletes információk az audi.com oldalon találhatók.