Audi hírek

Az Audi activesphere concept

2023-02-03

A negyedik sphere: Audi activesphere tanulmányával teszi teljessé a négykarikás márka sphere-koncepciómodelljeinek kvartettjét. Az egyaránt 2021-es Audi skysphere roadster és Audi grandsphere limuzin, illetve a 2022 áprilisában megjelent, nagy belterű Audi urbansphere után most meglepő átalakítható karosszériával egy négyajtós crossover-coupé mutatkozik be. A 4,98 méter hosszú, rendkívül elegáns autó esetében ugyanis nem csupán olyan felsőkategóriájú sportautóról van szó, amelynek szabadmagassága és nagyméretű, 22 col peremátmérőjű kerekei terepes képességekre utalnak, hanem az activesphere Sportback-hátulja gombnyomásra nyitott raktérré ("active back") is átalakítható - ideális megoldásként a különböző szabadidős felszerelések, például elektromos kerékpárok vagy éppen vízi- és télisport-felszerelések szállítására.

 

Az Audi activesphere concept tökéletes szintézisben ötvözi az ellentéteket, igazán sokoldalú modellként lépi át az eddigi határokat. Hajtásrendszere és futóműve műúton és terepen egyaránt ideális járművé avatja, amely aktívan vezethető kormánykerékkel és pedálokkal, de igény szerint az autózás automatizált és pihentető élményével is szolgálhat. Éppoly elegáns, mint dinamikus kupéként klasszikus arányok és vonalak jellemzik, ám mindössze néhány másodperc alatt értékes sportfelszereléseket szállító pickuppá is átalakítható- amely akár két elektromos kerékpár számára is elegendő helyet kínál rakfelületén.

A koncepciómodell alapötlete és tervei a Malibuban - mégpedig a legendás Pacific Coast Highway óceánparti útvonalától csupán egy kőhajításnyira - működő Audi Design Studio szakemberei, azaz Gael Buzyn stúdióvezető és csapata munkája: "Az activesphere valóban egyedülálló. A crossover-modellek merőben újszerű formavilágát testesíti meg, amely ötletesen ötvözi az Audi Sportback eleganciáját, az SUV-modellek sokoldalúságával és a valódi terepjáró képességekkel."

 

Az Audi PPE moduláris elektromos platform elektromos hajtásrendszerével és gyorstöltő-technikájával az Audi activesphere a sphere-koncepciómodellek családjához csatlakozik. Helyi szinten károsanyag-kibocsátás nélkül közlekedve - mégis több mint 600 kilométer hatótávval és a 800 voltos technikának köszönhetően rendkívül rövid töltési időkkel - a legkorszerűbb elektromos autók dinamikáját és nagy távolságokon is jól használható karakterét az elektromos hajtásrendszerek hosszú távú fenntarthatóságával kombinálja.

 

Amint Oliver Hoffmann, az igazgatótanács a műszaki fejlesztés területéért felelős tagja kifejtette: "A sphere-koncepciómodellek a jövő prémium-mobilitásáról alkotott víziónkat testesítik meg. Mindenekelőtt jövőbeni Audi modelljeink belterét illetően tapasztalhatunk teljes paradigmaváltást, amely nyomán a beltér olyan hellyé válik, ahol az utasok otthon érezhetik magukat, miközben a külvilággal is kapcsolatba léphetnek. Az Audi activesphere legfontosabb műszaki fejlesztése, hogy segítségével a mobilitásra adaptáltuk a kiterjesztett valóságot (Augmented Reality) - az Audi dimensions a környezet és a digitális valóság tökéletes szintézisét teremti meg."