Audi hírek

Világszerte élen a négy karika – Audi e-tron GT győzelem a 2022-es „Világ Autója Díjak” („World Car Awards”) szavazáson

2022-04-22

Az Audi e-tron GT quattro a New Yorkban idén immár 18. alkalommal kiosztott "Világ Autója Díjak" ("World Car Awards") kitüntetések nagy nyertese. A "Világ Év Elektromos Autója" ("World Electric Vehicle of the Year"), a "Világ Nagyteljesítményű Autója" ("World Performance Car") és a "Világ Év Autódizájnja" ("World Car Design of the Year") kategóriákban egyidejűleg jelölt modell végül a "Világ Nagyteljesítményű Autója" mezőnyében hódította el a világ egyik legjelentősebb és legtekintélyesebb - ezért az "Autós világ Oscar-díjaként" is emlegetett - trófeáját. Szavazatát megelőzően a világ minden tájáról több mint száz autós újságíró tesztelte széleskörűen a 2022-es díjakra nevezett modelleket.

"Nagy öröm számunkra, hogy mindössze egy évvel világpremierjét követően mindjárt három kategóriában is döntőbe jutott tisztán elektromos Audi e-tron GT quattro modellünk" - hangsúlyozta a díjátadó után Oliver Hoffmann, az Audi igazgatótanácsának a műszaki fejlesztés területéért felelős tagja. "Természetesen külön büszkeséggel tölt el minket, hogy az Audi e-tron GT quattro elnyerte a 'Világ Nagyteljesítményű Autója' címet, így immár ötödik alkalommal kerülhetett ez a díj az Audihoz. Az Audi e-tron GT quattro jól bizonyítja, hogy az elektromos mobilitás nemcsak hosszú távon fenntartható, hanem dinamikus és vonzó is lehet. E modell jelentős mérföldkő elektromos mobilitási stratégiánkban." 2026-tól az Audi már csak elektromos hajtásrendszerű új modellekkel jelenik meg a világpiacon, 2025-től pedig a tervek szerint az Audi minden termelési helyszíne szén-dioxid-semlegesen működik majd. Brüsszel, Győr és a Böllinger Höfe - ahol az Audi e-tron GT quattro is készül - esetében ez már ma is érvényes.

Kifinomult hőmenedzsment a reprodukálható teljesítmény szolgálatában

Kifinomult hőmenedzsmentje jelentős mértékben hozzájárul ahhoz a teljesítményhez, amellyel az Audi e-tron GT quattro elhódította a "Világ Nagyteljesítményű Autója" ("World Performance Car") címet. A rendszer e modell esetében négy hűtőkörből áll, az akkumulátor és a hajtásrendszer további komponensei így mindenkor megőrizhetik a reprodukálható teljesítménykarakterisztikához szükséges optimális üzemi hőmérsékletüket.

Az e-tron útvonaltervező használatával az intelligens hőmenedzsment - a külső hőmérséklet függvényében - akár már előzetesen, menet közben is a töltés szempontjából optimális tartomány szerint alakíthatja az e-tron GT quattro akkumulátorának hőmérsékletét - ami különösen hasznos az akár 270 kW teljesítményű gyorstöltés során.

Folytatódik az Audi győzelmi sorozata

Idei sikerével a négykarikás márka összesen immár tizenegyre növelte a "Világ Autója Díjak" ("World Car Awards") szavazásán szerzett első helyei számát, amivel az Audi a díj történetének legsikeresebb gyártója.