Audi hírek

DTM finálé: az Audi három bajnoki címért száll harcba a Hockenheimringen

2016-10-13

•    Az Audi megnyerheti a pilóták, a gyártók és a csapatok versenyét is
•    Az Audi RS 5 DTM a záró hétvége eredményétől függetlenül a szezon legeredményesebb versenyautója
•    Mike Rockenfeller egy csapatban a bajnokesélyes Edoardo Mortarával

Az Audi Sport azzal az ambiciózus céllal vágott neki a 2016-os DTM idénynek, hogy mindhárom bajnoki cím az övé lesz. A várva várt utolsó forduló a Hockenheimringen október 14. és 16. között ezt a célt válthatja valóra.

A szezon utolsó két versenye előtt az Audi a három bajnoki cím közül kettőnél az élen áll. A gyártók versenyében az Audi 37 ponttal vezet a BMW előtt és 174 pont előnye van a Mercedes-Benz csapatával szemben. A csapatok küzdelmében az Audi Sport Team Abt Sportsline 25 ponttal vezet a Marco Wittmann/Timo Glock alkotta BMW Team RMG csapata előtt. A pilóták versenyét illetően Edoardo Mortara (Audi) a szeptember végi budapesti versenyhétvégén 14 pontra csökkentette hátrányát az éllovas Marco Wittmannal (BMW) szemben.

Ezzel a Genfben élő pilóta saját erejéből lehet DTM bajnok a hockenheimi versenyhétvégén. Ha mindkét futamot megnyeri, Mortara a bajnok. Abban az esetben, ha Marco Wittmann egyik versenyen sem szerez pontot, akkor a szezon során eddig négy győzelmet begyűjtő Mortarának egy hatodik és egy hetedik hely is elég a bajnoki címhez, amely az Audi Sport tízedik elsősége lenne.

"Nagyon várom a szezonzárót, optimistán és önbizalommal telve utazom Hockenheimbe." - nyilatkozta Mortara. "Az év első versenyét májusban itt nyertük meg és a győzelmi esélyek ugyanígy adottak az utolsó versenyhétvégén is. Az Audi RS 5 DTM versenyautómat igazán jó volt vezetni a legutóbbi nürburgringi és budapesti futamokon. A csapat nagyszerűen működik együtt, a mérnökök és a szerelők pedig csodás munkát végeznek. Ez volt a kulcsa annak, hogy a Marcoval (Wittmann) szembeni hátrányom látványosan csökkent az utolsó két versenyhétvégén. Mindössze 14 pont különbség van köztünk és reméljük, hogy a célegyenesben meg tudjuk előzni őt. Nem adjuk fel, harcolni fogunk a végsőkig."

Az Audi Sport magabiztosan érkezik a fináléra, amelynek részben a csapat három héttel ezelőtti nem mindennapi teljesítménye az oka. A budapesti hétvégén ugyanis az első futam első hat helyét, míg a második verseny első két helyét az Audi pilótái szerezték meg. Az Audi RS 5 DTM versenyautó pedig immár két éve nem talál legyőzőre a szezonzáró hockenheimringi versenyhétvégén. 2014-ben az Audi egy első, második és harmadik hellyel biztosította be elsőségét a gyártók versenyében. A tavalyi évben Timo Scheider nyerte a szombati versenyt, a vasárnapi futamon pedig - köszönhetően a Jamie Green, Mattias Ekström és Edoardo Mortara hármasnak - a 2014-es eredményhez hasonlóan teljes volt az Audi dominancia a dobogón.

"Nyilvánvalóan mindent megteszünk majd, hogy az elmúlt két év kitűnő teljesítményét megismételjük." - mondta Dieter Gass, az Audi Sport DTM-igazgatója. "Tisztában vagyunk vele, hogy RS 5 DTM versenyautónk igen gyors a hockenheimringi aszfalton, ami bizakodásra ad okot. Természetesen tudjuk, hogy mennyi minden történhet egy szezonzáró DTM versenyhétvégén. De az a tény, hogy még mindhárom bajnoki címre esélyesek vagyunk azt mutatja, hogy nagyszerű szezont zárunk itt Németországban. A célunkat azonban még nem értük el. Mindenkinek, aki ennek a megvalósításán dolgozik, hibátlan munkát kell végeznie."

A szezonzáró hétvége előtt már egyértelművé vált, hogy az Audi RS 5 DTM - a tavalyi évhez hasonlóan - a szezon legeredményesebb versenyautója. Az idei 16 futamból 8 versenyt az Audi nyert, 4-4 győzelmet pedig a BMW és a Mercedes-Benz gyűjtött be. Az összteljesítményt vizsgálva az Audi RS 5 DTM versenyautó statisztikája igen figyelemreméltó: 2014 és 2016 között 44 versenyt teljesített, amelyből 20 futamot az első helyen zárt, 17 alkalommal indult az élről és 25 alkalommal lett az övé a leggyorsabb köridő, a szezon utolsó öt versenyén pedig sorozatban ötször bizonyult a leggyorsabbnak.

De a DTM pilóták mérlege is figyelemre méltó. Nyolc Audi versenyzőből öt nyert már idén futamot, így mind a négy Audi Sport Team Abt Sportsline pilóta (Edoardo Mortara négy, Mattias Ekström, Miguel Molina és Nico Müller egy-egy alkalommal) és az Audi Sport Team Rosberg csapat versenyzője, Jamie Green is állhatott a dobogó legfelső fokán. Utóbbi 39 ponttal lemaradva áll Marco Wittmann mögött, így ő is eséllyel pályázik a pilóták bajnoki címére.

15 év alatt most először fordul elő, hogy Mattias Ekström kihagy egy DTM versenyt. A svéd versenyző ugyanezen a hétvégén küzd Audi S1 EKS RX quattro versenyautójában a WRC (World Rallycross Championship) bajnoki címéért a Hamburg melletti Esteringen, így a hockenheimi szezonzárón az Audi Sport Team Abt Sportsline csapatát Mike Rockenfeller erősíti majd. Rockenfeller helyét pedig a Red Bull Audi RS 5 DTM versenyautóban és az Audi Sport Team Phoenix csapat színeiben René Rast veszi majd át a hétvégén. Rast kitűnően ismeri Ernst Moser alakulatát a korábbi GT versenyekről, így gyorsan be tud illeszkedni a hockenheimi DTM csapat soraiba. Ezen kívül - a szezonzáróra való felkészülést segítendő - Rast is részt vett a hungaroringi versenyhétvégét követő DTM gumiabroncs teszteken.

A tavalyi évben 135 000 néző tekintette meg a DTM záróversenyét Hockenheimben. A szezonzáró várható izgalmait figyelembe véve a szervezők idén is hasonlóan nagy érdeklődésre számítanak. Már a kísérő programok miatt is érdemes kilátogatni a szezonzáró eseményre, hiszen szombaton az Audi Sport TT Cup sorozatban is bajnokot avatnak illetve az esti programot számos élő koncert, így a TheBossHoss, Finn Martion és Marlon Roudette fellépése is színesíti majd. Ezen kívül az Audi Race Lounge vendégei a Glasperlenspiel együttesének előadását is élvezhetik. Jegyeket a www.audi-motorsport.com oldalon igényelhetnek az érdeklődők.

A szezonzáró DTM versenyek közül az első október 15-én szombaton 14:55-kor rajtol majd, az idény utolsó futamára pedig október 16-án vasárnap 15:15-kor kerül sor. Az ARD csatorna élőben közvetíti a hockenheimi eseményeket szombaton 14:30-tól és vasárnap 15 órától. A két időmérőt az érdeklődők a ONE tv csatornán illetve élőben a dtm.com oldalon követhetik majd.

Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés