Audi hírek

Négykarikás zászló a Formula E versenyen, most először

2016-10-07

• Vasárnap indul Hong Kong-ban a világ első elektromos versenysorozatának új évada
• Az Audi az ABT Schaeffler Audi Sport hivatalos partnere
• Az Audi Sport számára Allan McNish koordinálja a Formula E projektet

Míg az Audi DTM-csapata a hockenheimringi izgalmas fináléra készül, az új Formula E szezon vasárnap, október 9-én kezdődik. A Team ABT Schaeffler Audi Sport elektromos versenyautói a kínai metropoliszban, Hong Kong-ban állnak először rajthoz a négykarikás zászló alatt. 

Az Audi a teljes gyári támogatás felé vezető úton arra használja fel a 2016/2017-es évadot, hogy többet tudjon meg a világ első, teljesen elektromos versenysorozatáról, és felkészüljön a 2017/2018-as évadra. Átmenetileg a volt Formula 1-es pilótára és Le Mans győztesre, Allan McNish-re hárul a felelősség, hogy a neuburgi Audi Sport-nál koordinálja a Formula E projektet, és az Audi Motorsport megbízott vezetője, Dieter Gass mellett ő is ott lesz a szezonnyitón.

A Team ABT Schaeffler Audi Sport intenzíven készült az új Formula E évadra, és mindenre kiterjedően tesztelte az ABT Schaeffler FE02 elektromos versenyautót. A szeptember 7-i, Donington Parkban végzett hivatalos tesztek után az összes dyno-tesztre is sor került. A csapat mindkét pilótája, Daniel Abt és Lucas di Grassi is próbafutamokat végeztek a közel három kilométer hosszú Hong Kong-i pálya szimulátorán, és értékes információkhoz juttatták az autó felkészítését és a szoftveres beállításokat végző mérnököket.

"A DTM-hez hasonlóan a Formula E versenyek szabályai is egyöntetűek, vagyis nem lehet évad közben változtatni az autókon - mondja Dr. Wolfgang Ullrich, az Audi Motorsport vezetője. - Ugyanakkor a szoftveren, ami létfontosságú a Formula E versenyeken az energiakezelés szempontjából, mindvégig dolgozni lehet. Az FIA World Endurance Championship (Hosszútávú Világbajnokság) révén sok tapasztalatunk gyűlt össze ezen a téren, amelyekkel támogathatjuk a csapatot. 

Szeptember közepén a Formula E szervezet repülőgépre rakta a csapat négy versenyautóját és elszállította Hong Kong-ba. Ma reggel gördültek ki a pályára, és vissza, a csapat boxába. A Team ABT Schaeffler Audi Sport összesen nyolc tonna felszerelést szállított el a Formula E versenyre. 

Az első lépés most az, hogy ideiglenes boxutcákat állítsanak fel a versenypálya paddockjában, ami a Hong Kong-i kikötő híres Star Ferry termináljához közel helyezkedik el. Ezt követően a csapat a versenyautókon dolgozik, majd bemutatja az FIA-nak, ahol átvizsgálják többek között a motorok tömítőelemeit, az invertereket, a sebességváltókat és más részegységeket is. 

Szombaton, október 8-án, 15:00 és 15:30 között egy rövid bemelegítő futamot terveznek a pályán. Vasárnap, október 9-én, két szabadedzési lehetőség lesz, és ekkor rendezik a kvalifikációs futamokat is, amelyeket négy csoportra osztva rendeznek. Ezután jön a "Super Pole", vagyis az öt leggyorsabb versenyző számára rendezett egyéni időmérő. Az új Formula E évad első versenye 16 órakor (közép-európai nyári idő szerint 10 órakor) kezdődik. A harmadik Formula E évad szezonnyitóját 120 országban közvetíti a televízió, és a média több száz képviselője is jelen lesz rajta. 

A motorsport rajongói a fanboost.fiaformulae.com internetes oldalon az úgynevezett "FanBoost" szavazataikkal segíthetik Daniel Abtot és Lucas di Grassit a versenyben. A szavazással három versenyző kap plusz teljesítményt egy rövid időre, ami így elérheti a 200 kW-ot (270 LE). Normál versenykörülmények között az ABT Schaeffler FE02 teljesítménye 170 kW (231 LE).

Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés