Audi hírek

Első ízben győzött Jamie Green Zandvoortban

2016-07-20

•    A szezon első győzelme Green és az Audi Sport Team Rosberg számára
•    Green számára elérhető közelségbe került a tabella csúcsa
•    Harmadik helyével Edoardo Mortara is versenyben a bajnoki címért

Meggyőzően tért vissza az élre az Audi a szombati csalódást követően a zandvoorti (Hollandia) DTM-hétvége második futamán. Jamie Green (Audi Sport Team Rosberg) fölényes diadalt ünnepelhetett vasárnap, miközben Edoardo Mortara (Audi Sport Team Abt Sportsline) harmadik helyével tette teljessé a négykarikás márka sikerét.

Nagyszabású Audi-parti az Északi-tenger holland partvidékének homokdűnéi között - Jamie Green és a Hoffmann Group Audi RS 5 DTM szinte önálló kategóriát képviselt vasárnap az év minden bizonnyal legnehezebb DTM-pályáján. Délelőtt Green DTM-pályafutása immár 11. pole pozícióját vívta ki, délután pedig honfitársa, a szintén brit Gary Paffett (Mercedes-Benz) előtt 9,731 másodperces előnnyel aratott fölényes győzelmet.

A verseny elején három Mercedes-Benz még Green sarkában járt, az Audi pilótája azonban meg tudta erősíteni vezető pozícióját. A 12. körben végrehajtott korai, ám gyors kerékcseréjét követően mindinkább elszakadt üldözőitől, és a futam végén még vissza is vehetett valamelyest a tempóból. Green 13. DTM-győzelmét aratta, egyben az elsőt Zandvoortban.

"2006-ban egyszer már indultam itt az első rajthelyről, első győzelmemre mégis tíz évet kellett várnom e csodálatos pályán" - nyilatkozta szezonbeli első sikere után a bajnoki tabella immár második helyezettje. "Mindig is álmom volt nyerni Zandvoortban, ami ma valóra vált. A futam elején Gary (Paffett), Robert (Wickens) és Chris (Vietoris) jóvoltából még igencsak zsúfolt volt a visszapillantó tükröm, s úgy tűnt, nehéz lesz a győzelem. A második kerékgarnitúrámmal azonban jóval gyorsabb lettem és mindvégig irányítás alatt tarthattam a versenyt. Köszönet illeti az Audi Sport Team Rosberg tagjait a tökéletes időzítésért és a jól sikerült boxkiállásért."

Green ezzel a bajnoki tabellán hét pontra közelítette meg az első Marco Wittmannt (BMW). Edoardo Mortara, aki előző nap egy kevéssé indokolt boxutca-áthajtásos büntetés miatt pont nélkül maradt, vasárnap a Castrol EDGE Audi RS 5 DTM volánja mögött szerzett harmadik helyével Greentől tíz ponttal lemaradva harmadik a tabellán. Az olasz pilóta a rajtot követően a negyedikről az ötödik helyre csúszott vissza, az utolsó körben azonban két helyet is javítani tudott, mivel az előtte haladó két Mercedes-Benznek problémája adódott első gumiabroncsaival.

Nico Müller (Playboy Audi RS 5 DTM) és Mattias Ekström (Red Bull Audi RS 5 DTM) újabb gumiabroncsaiknak köszönhetően ugyancsak több pozíciót javíthattak a verseny záró szakaszában, s ötödik illetve hetedik helyen zárták a vasárnapi futamot. Ezzel ők is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az Audi tíz pontra megközelítette az éllovas BMW-t a konstruktőri bajnoki tabellán, az augusztus 20-21-i moszkvai versenyhétvégén pedig akár a vezetést is átveheti.

Mike Rockenfeller az Audi Sport Team Phoenix csapatának Schaeffler Audi RS 5 DTM versenygépében a 18. rajtkockából végül 15. helyre jött fel. Csapattársát, Timo Scheidert (AUTO BILD MOTORSPORT Audi RS 5 DTM) már a második körben kilökte az egyik BMW a pályáról, így fel kellett adnia a versenyt. Hasonlóképpen idő előtt végződött Miguel Molina (Teufel Audi RS 5 DTM) versenye is, aki előtt egy BMW lassított hirtelen, s a spanyol pilóta már nem tudta elkerülni az ütközést.

Adrien Tambay az előző napi rajtot követő balesete miatt már csupán nézőként követhette az Audi Sport Team Rosberg boxából csapattársa, Jamie Green győzelmét. Vasárnap René Rast helyettesítette, aki váratlan DTM-bemutatkozása során kétségkívül figyelemreméltó teljesítményt nyújtott. Az időmérőn két vetélytársát is maga mögé utasította, a versenyen pedig a 18. helyen hozta be a célba Speedweek.com Audi RS 5 DTM gépét.

"A tegnapi csalódás után a verseny természetesen valóságos gyógyír volt sebeinkre" - mondta Dieter Gass, az Audi Sport DTM-igazgatója. "Jamie (Green) korai boxkiállásával lépéskényszerbe hozta vetélytársait. Tudtuk, hogy a végén döntő szerepet játszanak a gumiabroncsok, ám Jamie jól oldotta meg, és megérdemelten szerezte meg a győzelmet. Edo (Mortara), Nico (Müller) és Mattias (Ekström) is profitálhatott abból, hogy gumiabroncsaik még a futam végén is jó állapotban voltak. Ma ez volt a kulcsa az Audi összességében kiváló eredményének."

Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés