Audi hírek

Az Audi elnyerte a Digital Economy Award kitüntetést

2016-07-11

•    Az Initiative Deutschland Digital az Audi világítótorony-projektjét ismerte el
•    Felhőalapú platform teszi még rugalmasabbá és a gazdaságosabbá a gyártást

Digitális autógyártóvá (Digital Car Company) válásának útján termelési helyszíneit is fel kívánja készíteni az Audi a digitális jövőre. E törekvéseiért a vállalat kedden az Initiative Deutschland Digital (IDD) "Digital Economy Award" kitüntetését vehette át Bonnban. A négykarikás márka a "Vállalat 4.0" kategóriában végzett az élen.

Az Audi alapelve, hogy gyártási folyamatait mindenkor hatékonyan, rugalmasan, magas fokú automatizálás mentén és jövőbemutató módon alakítja. A négykarikás márka termelése már ma is széles körűen internetes és más fejlett hálózatokba szervezve működik. Annak érdekében, hogy ennek során még több szinergia váljék kiaknázhatóvá, s ezzel tovább növekedjen versenyképessége, a prémium-autógyártó folytatja gyárai a digitalizáció és konnektivitás jegyében zajló fejlesztését. Ennek szellemében az Audi a jövőben a tárgyak internete (Internet of Things; IoT) felhőalapú platformját alkalmazza, amely a müncheni nextLAP startup-cég fejlesztése. Ennek keretében a gyártási folyamatok során meghatározó minden IoT-eszköz e platformmal összeköttetésben dolgozik majd, legyen szó robotról, elektromos csavarhúzóról vagy tabletről. "Ezzel immár a digitalizáció következő szintjére lépünk, mivel e platformon a gyártás és a logisztika minden adata találkozik. Ezzel a meglehetősen komplex gyártási és logisztikai folyamatokat is jóval gyorsabban, rugalmasabban és költségtakarékosabban valósíthatjuk meg, s egységes egészként optimalizálhatjuk őket intelligens algoritmusokkal" - emelte ki Antoin Abou-Haydar, az Audi A4/A5/Q5 jármű-összeszerelésének vezetője, aki a díjat átvette.

Jó példa minderre az úgynevezett Smart Shelf, vagyis az intelligens pick-by-light polcok rendszere. Itt logisztikai munkatársak készítik elő a különböző alkatrészeket - például kormánykerekeket, sebességváltókar-gombokat és biztonsági öveket - az összeszereléshez. A mini-PC-kkel felszerelt Smart Shelf a logisztikától egészen a beépítésig pontosan szabályozza az adott alkatrészek útját. Amennyiben egy alkatrészt például a jövőben a korábbiaktól eltérő munkaütemezésben kell beszerelni, a szalag működésének szükséges átprogramozása mindeddig jelentős műszaki és szervezési feladatot jelentett. A Smart Shelf és a felhőalapú platform révén azonban a jövőben - tabletjeik segítségével - az összeszerelést végző munkatársak önállóan is elvégezhetik az átállást, különösebb munkaigény nélkül. A rendszer a folyamatban érintett összes dolgozót, gépet és logisztikai folyamatot is tájékoztatja erről, a termelés pedig megszakítás nélkül folyhat tovább.

A "Digital Economy Award" elismeréseit az idén első ízben osztotta ki az Initiative Deutschland Digital, amely az egyes szakterületeken átívelő hálózatként működő kezdeményezés a német gazdaság digitalizációja szolgálatában. A díjjal olyan vállalatokat és szervezeteket ismernek el, akik új digitális technológiákkal és üzleti modellekkel fokozzák hatékonyságukat, illetve fejlesztik értékteremtési folyamataikat. A gazdaság, a tudomány és a politika területeiről érkezett tagjai az "Ügyfélélmény" a "Termék- és szolgáltatás-innováció", a "Vállalat 4.0" és a "Digitalizált üzleti modellek" kategóriákban értékelték a különböző digitális projekteket.

Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés