Mortara az Audi színeiben Spielberg egyik nagy esélyese

2016-05-20

•    Az olasz DTM-sztárt különleges kapcsolat fűzi a Red Bull Ringhez
•    Két győzelem, három dobogós helyezés és két pole pozíció
•    Edoardo Mortara: "Kedvelem ezt a pályát, de a környezete is nagyon tetszik"

Győzelemmel indította az új DTM-idényt Edoardo Mortara, s jelenleg az Audi Sport legjobbjaként a tabella harmadik helyén áll és a két következő, május 21-22-i DTM-futam egyik fő esélyese a spielbergi Red Bull Ringen.

Egészen különleges kapcsolat fűzi "Edót" az osztrák versenypályához, eddigi négy DTM-győzelme közül kettőt (2012 és 2015) ugyanis a Red Bull Ringen aratott. Tavaly kézsérülése ellenére Mortara mindkét itteni futam után felállhatott a dobogóra, s az Audi pilótája már két alkalommal hódította el Stájerországban a pole pozíciót.

"A Red Bull Ring egyértelműen egyik kedvenc DTM-pályám" - vallotta az Audi Sport Team Abt Sportsline Svájcban élő olasz pilótája. "Kedvelem ezt a pályát, de a környezete is nagyon tetszik, a hegyekkel és a zöld természettel. Mindig szívesen térek vissza Spielbergbe."

A DTM rajongói szintén kedvelik a Red Bull Ringet. A Graz-környéki festői környezetben kanyargó pálya különösen eseménydús versenyek helyszínének hírében áll, kőkemény pozícióharcokkal és előzési manőverekkel. A teltházas DTM-futamok korántsem számítanak ritkaságnak errefelé.

Ez alkalommal is nagy érdeklődésre számíthatnak a vendéglátók, Hockenheim igencsak mozgalmas és heves vitákat kiváltó szezonnyitója után ugyanis még mindig forró a hangulat. "Egyszerűen elfogadhatatlan, ahogyan egy-két pilóta versenyzett Hockenheimben" - adott hangot kritikájának Mortara, aki a vasárnapi második futamon, röviddel a rajtot követően megpördült, így elveszítette vezető helyét a tabellán. A tanulság pedig nemcsak Spielbergre, hanem a szezon teljes hátralévő részére: "A lehető legelőrébb kell végeznünk a rajtrácson, hogy elkerüljük a középmezőnyt jellemző káoszt."

Erre a következtetésre jutott Hockenheim után Nico Müller is, aki 24 évesen az Audi legfiatalabb pilótája. A szezonnyitón első DTM-beli pole pozícióját és első dobogós helyét szerezte, miközben maga ponttal, Playboy Audi RS 5 DTM versenygépe pedig szinte karcolás nélkül zárta mindkét futamot. "Remélem, így is folytatódik majd" - mondta a Spilerbergben tavaly - eddigi legjobb DTM-eredményeként - ötödikként végzett svájci versenyző. "Én is kedvelem a Red Bull Ringet, s alig várom, hogy ismét az RS 5 DTM volánja mögé ülhessek ott."

A spielbergi DTM-pályarekordot 2014 óta Mike Rockenfeller tartja (1:25,266 perc). Mattias Ekström (Ellmau) és Timo Scheider (Lochau) személyében az Audi nyolc versenyzője közül kettő Ausztriában él, egyfajta "hazai pályaként" tekintve a Red Bull Ringre.

"Az eddigi tapasztalatok alapján a Red Bull Ring garancia az izgalmas versenyre" - Dieter Gass, az Audi Sport DTM-főnöke. "Mivel a mezőny az idei szabályváltozásoknak köszönhetően, s a várakozásoknak megfelelően még sűrűbbé vált, minden bizonnyal két igencsak érdekes versenynap várja a rajongókat. Személy szerint remélem, hogy azért nem olyan hektikusak, mint Hockenheimben..."

A látványosra sikerült szezonnyitó jó televíziós nézettséget hozott a DTM számára. Az ARD csatorna mindkét futamot élőben közvetíti Ausztriából - az elsőt szombaton 17:35, a másodikat vasárnap 15:10 órától -, a SPORT1 pedig este egy-egy órás összefoglalót sugároz. A DTM-futamok több más országban is élőben láthatók a televízióban vagy a DTM YouTube csatornáján, de a #DTMSpielberg hashtag alatt a Twitteren is követhetők, a Facebook Live révén pedig a kulisszák mögé is betekintést kínál az Audi Sport.


Jegyek a DTM spielbergi futamaira: www.audi-motorsport.com

Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés