Iránymutató – az Audi AI:ME

Hogyan fest majd a holnap mobilitása? A koncepciómodellek, mint az Audi AI:ME már ma bepillantást kínálnak a jövő autózásába - különös hangsúllyal az utastéren.

Az Audi AI:ME a 2019-es Sanghaji Autószalonon (Auto Shanghai 2019) mutatkozott be. A jövő megavárosainak képzeletgazdag mobilitási koncepcióját kompakt méretek és jövőbemutató beltér, valamint a 4-es szintű, magas fokon automatizált vezetés lehetősége jellemzi. Az itt bemutatott jármű koncepciómodell, amely nem kapható sorozatgyártású gépkocsiként.

Változóban mobilitásunk - s e folyamatban a formavilág meghatározójaként fontos szerepet játszik a formatervezés, amely egyfajta hídként szolgál az esztétika és a funkcionalitás között. Az alternatív hajtásrendszerek és az innovatív technikák megváltoztatják az e területen megfogalmazott követelményeket, nagyobb hangsúlyt fektetve a belső térre, amely a még tágasabb térkínálat lehetőségét kínálja a bennülők számára. Többek között épp az elektromos mobilitás teheti szabaddá az ilyen jellegű koncepciók megvalósításához szükséges helyet, mivel az elektromos hajtásrendszer jellemző architektúrája révén nagyobb beltér állhat rendelkezésre, mint a hagyományos hajtású járművekben.

Pillantás a jövő mobilitására

A koncepcióautók jól érzékeltetik, mit jelent mindez konkrétan a belső tér jövőbeni elrendezése tekintetében, már ma betekintést kínálva a jövő mobilitására. Az Audi AI:ME ezen jövőbemutató nagykövetek egyike, amely nem csupán dizájnvízió, hanem a mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulás a holnap mobilitására kifejtett hatásait is szemlélteti.

 

Az Audi AI:ME a nagyvárosok igényei jegyében született. Egyfajta "harmadik élettérként" alakították ki, amely fontos szerepet tölthet be az otthon és a munkahely mellett. A tervezési folyamat során a koncepciómodell "magjaként" a belső tér élvezett elsőbbséget, megfelelően  alárendelve ennek a karosszéria külső formáját. Ugyancsak kisebb hangsúlyt kapott a vezető és a jármű közötti hagyományos kapcsolat (kormánykerék, műszerek, pedálok) is, sokkal inkább a magas fokon automatizáltan közlekedő tanulmányautó fedélzetén töltött időt állítva a középpontba. A mögöttes cél pedig lehetőséget kínálni a kikapcsolódásra a holnap nagyvárosainak zsivajából. Az e járműves vízió nevében szereplő "AI" az Audi által kifejlesztett olyan elektromos rendszerek sokaságára utal, amelyek tehermentesítik a vezetőt és újszerű lehetőségeket kínálnak az autóban töltött időre. Ennek szolgálatában a mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulás szakterületeiről származó stratégiákat és technikákat alkalmaztak, amelyek éppúgy lehetővé teszik a magas fokon automatizált vezetést, mint az utasok és a jármű közötti komplex kölcsönhatást. A jövőben mindennek a sorozatgyártású modellekben is lehetővé kell válnia, ám a jelenlegi bonyolultsága mellett egyelőre csupán koncepciómodellekben élhető meg az Audi AI élménye.

 

Magas fokon automatizált vezetés

Az Audi AI:ME a városi használat és a 4-es szintű, magas fokon automatizált vezetés jegyében készült. Ez a második legmagasabb szint a járművek növekvő automatizáltsági fokának nemzetközileg szabványosított skáláján (SAE J3016). Noha a 4-es szintű rendszerek már nem igényelnek támogatást a vezető részéről, meghatározott működési területekre - például autópályára vagy a városközpontok e célra kialakított zónáira - korlátozódnak, ahol a vezető teljes egészében átadhatja a rendszernek a vezetési feladatát. A sofőr csak akkor veszi vissza az irányítást, amikor az autó elhagyja a magas fokon automatizált vezetésre (4-es szint) meghatározott területet, az Audi AI:ME ezért még rendelkezik hagyományos kormánykerékkel és pedálokkal. Mielőtt azonban e technika sorozatgyártásban is megjelenne az utakon, kis türelem szükséges - még ha folyamatosan aprólékosan dolgozunk is e technika további fejlesztésén.

Több rakodóhely, több lehetőség - az Audi AI:ME műszerfal-borításán és első ülései között is bőséges helyet kínál. Az itt bemutatott jármű koncepciómodell, amely nem kapható sorozatgyártású gépkocsiként.

Az itt bemutatott jármű koncepciómodell, amely nem kapható sorozatgyártású gépkocsiként.

Az itt bemutatott jármű koncepciómodell, amely nem kapható sorozatgyártású gépkocsiként.

Van, aki koncepciót lát. Mi lehetőséget.

A városi autókat idéző arányai ellenére az Audi AI:ME egyfajta modern "menedék", amely tágas helyet kínál. Kényelmes, fotelszerű ülései a koncepcióautó  nyitásakor automatikusan a korábban eltárolt, optimális pozícióba állnak be. Az első ülések igény szerint elforgathatók, középen pedig asztalok rendezhetők el, az utasok így kellemesen lazítva beszélgethetnek.

 

Hagyományos humán-járművezetői üzemmódja mellett az Audi AI:ME a magas fokon automatizált közlekedés lehetőségét is kínálja. A vezetési feladatának átadásával egészen újszerű szabadságot élvezhet a vezető, aki a többi bennülőhöz hasonlóan immár utassá válik, s zavartalanul részt vehet a beszélgetésekben. Ezen új szabadság kínálta lehetőségek azonban korántsem korlátozódnak a beszélgetésekre, hanem például e-mailek megválaszolására, újságolvasásra vagy épp filmnézésre is kiterjedhetnek.

 

Magas színvonalú kényelemről gondoskodik a beltér rugalmas kialakítása is. A klasszikus kezelőelemek elegáns koreográfia mentén húzódhatnak háttérbe, szinte eltűnve a diófa-burkolatú rakodófelület mögött, újabb tárolóhelyeket alakítva ki - és új lehetőségeket teremtve.

Az első ülések széles és kényelmesen párnázott ülőfelületet kínálnak, míg a háttámlák ívelt héjalakzatok. Az itt bemutatott jármű koncepciómodell, amely nem kapható sorozatgyártású gépkocsiként.

Utastér az exkluzív kényelem élményével

Az Audi AI:ME  a jövő funkcionalitására és felhasználóbarát kezelésére is betekintést nyújt: a koncepciómodell csaknem teljes belterén érintőfelület (Touchpanel) fut körbe. Első pillantásra nem is tűnik fel, csupán érintésre vagy hangvezérlési utasításra jelennek meg a Tekintetkövető rendszerrel (Eye-Tracking-System) kiegészített kijelzők. Az utasok nem csupán az összes ülés-, hőmérséklet- vagy fénybeállítást aktiválhatják innen, hanem a hangrendszert is vezérelhetik, csatlakozhatnak az internetre vagy épp összegyűjtött étterem-ajánlásokat, esetleg wellness-tippeket kaphatnak. Az audio-berendezés zajkiegyenlítő funkcióval is rendelkezik, amely megfelelő ellenhangokkal nyomhatja el a külső zajokat - meditatív csendet teremtve vagy épp a koncerttermek minőségében kínálva zenei élményeket az Audi AI:ME fedélzetén.

 

A minőségi, részben újrahasznosított termékekből készülő textíliák, az igényes faburkolatok és a felső ajtókárpitok érintőfelületeinek (Touchpad) különösen kellemes tapintású Corian ásványi kompozitanyaga szintén prémiumszínvonalon teremtenek otthonos hangulatot. Még az igazi növények is új otthonra lelhetnek az Audi AI:ME fedélzetén, s az üvegezett tető mentén felkúszva hozhatják el a természetet a holnap nagyvárosába - és javíthatják az utastér levegőjét. Hatásukat a szennyezett városi levegőt megszűrő, aktív légfrissítő berendezés - mint például az Audi AI:ME ilyen technikája - fokozhatja tovább.

 

Okos és jövőbemutató - az Audi AI:ME jóval több, a nyugodt és kellemes közérzet "oázisánál", s nem csupán üvegtetején át kitekintve nyit új távlatokat, hanem a jövő mobilitásába is magával ragadó bepillantást kínál.

A mélyre lenyúló ablakok és a tető kiterjedt nagy üvegfelületei világossá és jól átláthatóvá teszik az utasteret. A tető kecses falécei egyfajta pergola-árnyékolórács hatását keltik a beltér felett, s újdonság az Audinál a koncepciójárműben feltűnő valódi növény.

Az itt bemutatott jármű koncepciómodell, amely nem kapható sorozatgyártású gépkocsiként.


Fedezze fel a jövő mobilitását!

Az Audi olyan technikákat és megoldásokat fejleszt, amelyek elősegítik a jövő formálását. Tekintse meg, melyek érhetők el az Ön országában is!

Fedezze fel bővebben is!

Úton a hosszú távon fenntarthatóbb gyártás felé

Formálni a jövőt

A hosszú távon fenntartható működés korunk egyik legnagyobb kihívása, s e változásokat segítő minden hozzájárulás sokat számít.

 

Új perspektívák

Marc Lichte Audi e-dizájnja

Fedezze fel, hogyan járul hozzá az Audi a jövő mobilitásának formálásához! Koncepciómodellek, e-tron, OLED-technika, Audi Sport és még sok más - A jövő hozzáállás kérdése

Audi Sport

Audi RS Q8 - A menetteljesítmények új szintje

Az Audi RS Q8 az Audi által valaha készített legerősebb SUV-kupéként egyaránt új mércét állít a sportosság és a különösen inspiratív mérnöki teljesítmény terén.

Digitális OLED-technika

A fény úttörője

A fény az Audi modelljei esetében jóval több puszta világításnál: a fényszórók meghatározó formai elemként a digitális technika megtestesítői.