Audi RS Q8 – A teljesítmény új szintje

Az Audi RS modellek immár 26 éve sorozataik csúcsmodelljei, a tökéletes mindennapos használhatóság mellett kínált kiemelkedő teljesítmény, a presztízs és az exkluzivitás képviselőiként. Az Audi RS Q8 az Audi valaha készült legerősebb SUV-kupéjaként a sportosság és az inspiratív mérnöki teljesítmény új mércéjéül szolgálhat.

 

 

Üzemanyag-fogyasztás, kombinált*: 12,1 l/100km; szén-dioxid-kibocsátás, kombinált*: 277–276 g/km

Alacsony gyártási darabszámaikkal és innovatív műszaki újdonságaikkal az Audi RS modellek mindig is különösen vonzónak bizonyultak, miközben sokan közülük úttörőnek számítanak piaci szegmensükben és a műszaki fejlesztések előfutárai. Mindez egyaránt érvényes volt 20 évvel ezelőtt, az Audi RS 4 Avant és mély benyomást keltő, V6-os biturbo-motorja, valamint az Audi Sport napjainkban kínált Audi RS Q8 nagyteljesítményű SUV-kupéja esetében. A Q-sorozat csúcsmodellje az RS-modellek menetteljesítményeit a prémium-kupék eleganciájával és az SUV-modellek sokoldalúságával ötvözi.

 

"Az Audi RS-modellek 26 éves történelme során első ízben jelenünk meg a vérbeli nagyteljesítményű sportautók génjeit hordozó SUV-kupéval az utakon" - emelte ki Julius Seebach, az Audi Sport GmbH ügyvezető igazgatója. "V8-as biturbo-benzinmotorjával az Audi RS Q8 (üzemanyag-fogyasztás, kombinált*: 12,1 l/100 km; szén-dioxid-kibocsátás, kombinált*: 277-276 g/km; Az említett felszereltségek kizárólag Németországra érvényesek, és nem alkalmazhatók más régiókra.) az RS-modellcsalád újabb különlegessége."

Hatalmas erő, meggyőző stílusban továbbítva az útra

Az Audi RS Q8 "szíve" igazán mély benyomást keltő erőforrás, amely leginkább impozáns teljesítményadataival jellemezhető: 4,0 literes, V8-as TFSI-motor (üzemanyag-fogyasztás, kombinált*: 12,1 l/100 km; szén-dioxid-kibocsátás, kombinált*: 277-276 g/km; Az említett felszereltségek kizárólag Németországra érvényesek, és nem alkalmazhatók más régiókra.) 441 kW (600 LE) teljesítménnyel és a 2200 és 4500 percenkénti fordulatszám közötti tartományon 800 newtonméter maximális forgatónyomatékkal. Turbófeltöltésű és közvetlen befecskendezésű benzinmotorja álló helyzetből mindössze 3,8 másodperc alatt gyorsítja fel az SUV-kupét 100 kilométer/órás tempóra, a 0 - 200 kilométer/órás sprint pedig 13,7 másodpercet igényel. Végsebességét alapkivitelben 250 kilométer/órára határolja le az elektronika, az opcionális Dinamikacsomaggal pedig 305 kilométer/órára emelhető.

Van, aki a puszta sebességet látja. Mi az inspiráló mérnöki munkát.

A hajtáslánc legkorszerűbb konstrukciós megoldásai gondoskodnak e tekintélyes erő továbbításáról. A 4,0 TFSI motor (üzemanyag-fogyasztás, kombinált*: 12,1 l/100 km; szén-dioxid-kibocsátás, kombinált*: 277-276 g/km; Az említett felszereltségek kizárólag Németországra érvényesek, és nem alkalmazhatók más régiókra.) teljesítménye a szériafelszereltséghez tartozó nyolcfokozatú tiptronic sebességváltón át jut el a quattro állandó összkerékhajtásig. A kerekenkénti forgatónyomaték-szabályzás tovább javítja az Audi RS Q8 agilis és biztos irányíthatósági tulajdonságait, a dinamikus kanyarvételek során pedig az extrafelszerelésként rendelhető quattro sport-differenciálmű osztja el igény szerint a forgatónyomatékot a hátsó kerekek között - aktív forgatónyomaték-eloszlásról gondoskodva a színvonalas vonóerőátadási képességek, stabilitás és menetdinamikai tulajdonságok szolgálatában.

 

Igényes és kifinomult futómű-konstrukció juttatja a megfelelő mennyiségben a vonóerőt az útfelületre. Az alapfelszereltséget bővítő és csillapítás-szabályzással kiegészített Adaptív sport-légrugózás (adaptive air suspension sport) a rugók és lengéscsillapítók optimális hangolásával ötvözi a magasfokú dinamikát és kényelmet, különösen széles tartományt biztosítva a hangsúlyosan kényelmes és a már extrém sportos karakterisztika között. Az extrafelszerelésként rendelhető elektromechanikus Oldalirányú billenésstabilizálás minimálisra mérsékli a karosszéria oldalirányú mozgásait a gyors kanyarvételek során.

 

Az alapkivitelhez tartozó összkerékkormányzás ugyancsak nagymértékben megkönnyíti a nagyméretű gépkocsik irányítását. Kis sebességeknél a hátsó kerekek akár öt fok bekormányzási szög alatt az első kerekekkel ellentétes irányban elfordulva fokozzák az autó agilitását, míg a gyors sávváltások során az első kerekekkel megegyező irányban legfeljebb 1,5 foknyit befordulva növelik a menetstabilitást.

Üzemanyag-fogyasztás, kombinált*: 12,1 l/100km; szén-dioxid-kibocsátás, kombinált*: 277–276 g/km

Az Audi által valaha gyárilag szerelt legnagyobb gumiabroncsok

Az Audi RS Q8 alapkivitelében 22 col peremátmérőjű, 10-küllős "Stern" dizájn szerinti könnyűfém keréktárcsákkal készül, amelyekre 295/40 méretű gumiabroncsokat szerelnek - a legnagyobbakat, amelyek valaha gyárilag Audi-modellre kerültek. E kerekek azonban nem csupán megjelenésükkel keltenek mély benyomást, hanem mindenekelőtt hatékonyan továbbítják a hatalmas vonóerőt az útfelületre. Emellett extrafelszerelésként 23 col peremátmérőjű, 5 Y-küllős "Rotor" dizájn szerinti alumíniumöntvény keréktárcsák is szerepelnek különböző színekben az Audi RS Q8 kínálatában. A gyorsulás és a vonóerő kezelése mellett a lassítás is fontos tényező az RS-modellek uralhatóságában, a nagyméretű kerekek mögött ezért belső szellőzésű féktárcsákkal (elöl 420, hátul 370 milliméter átmérővel) szerelt RS-fékek rendszere dolgozik. Tízdugattyús féknyergeik alapkivitelben feketék, kívánságra pedig vörösre is fényeztethetők. Az extrafelszerelésként kínált RS-kerámiafékek féknyergei igény szerint szürke, piros vagy kék színben rendelhetők, féktárcsáik átmérője elöl 440, hátul 370 milliméter.

SUV-rekord a Nürburgringen

Az Audi RS Q8 már fejlesztése során is meggyőzően igazolta, hogy menetteljesítményei korántsem csupán számokban és műszaki adatokban léteznek. 2019 őszén az SUV-kupét 18 ezer kilométeres tartósteszt során vizsgálták a Nürburgring Nordschleife szakaszán, amely során Frank Stippler tesztpilóta a sorozatgyártású SUV-modellek új Nordschleife-körrekordját állította fel vele. A 20,832 kilométeres távon elért hét perc 42 másodperces idő jól érzékelteti a nagyteljesítményű SUV-modell különleges képességeit, még a határtartományokban is kiváló irányíthatóságát, valamint futómű-rendszerei optimális hangolását 

Üzemanyag-fogyasztás, kombinált*: 12,1 l/100km; szén-dioxid-kibocsátás, kombinált*: 277–276 g/km


Fedezze fel az Ön országában kínált nagyteljesítményű Audi-modelleket!

Az RS-modellek mindig is az Audi palettájának teljesítménycsúcsát képviselték. Fedezze fel az Ön országában kapható legújabb RS-modelleket!

Fedezze fel bővebben is!

Új perspektívák

Marc Lichte Audi e-dizájnja

Fedezze fel, hogyan járul hozzá az Audi a jövő mobilitásának formálásához! Koncepciómodellek, e-tron, OLED-technika, Audi Sport és még sok más - A jövő hozzáállás kérdése

 

Digitális OLED-technika

A fény úttörője

A fény az Audi modelljei esetében jóval több puszta világításnál: a fényszórók meghatározó formai elemként a digitális technika megtestesítői.

A jövő utastere

Jövőbemutató - Az Audi AI:ME

A koncepciómodellek, mint az Audi AI:ME, már betekintést kínáltak a vezetés jövőjébe, gyakran egyértelmű prioritásként kezelve az utasteret.

Úton a hosszú távon fenntarthatóbb gyártás felé

Formálni a jövőt

A hosszú távon fenntartható működés korunk egyik legnagyobb kihívása, s e változásokat segítő minden hozzájárulás sokat számít.