Audi hírek

Tesztelés alatt: az Audi gyártása mesterséges külső vázat tesztel a fej feletti munkáknál

2019-12-19

Az Audi tovább kívánja javítani a gyártásban résztvevő dolgozók ergonómiáját. Ezért a vállalat jelenleg két mesterséges külső váz (exoskeleton) összehasonlító tesztjét végzi. A külső támasztó vázak célja, hogy a fej feletti munkát végző dolgozókat segítsék, alkalmazásukkal pedig védik ízületeiket és lassítják az izmok fáradását. Mindent egybevéve jelenleg közel 60 dolgozó használja ezek az eszközöket, ők néhány héten keresztül az ingolstadti gyártási helyszínen az összeszerelés, a fényezőüzem és a szerszámgyártás meghatározott munkaállomásain teszik próbára a vázakat.

A gyártás folyamatában számos helyen elkerülhetetlen a fej feletti munkavégzés. Amikor már további, az optimális ergonómiát célzó technikai és szervezeti intézkedések nem lehetségesek, a mesterséges külső vázak gyakran értékes támogatást jelenthetnek. Ezen szerkezetek közül most kettőt - a Paexo-t az Ottobocktól illetve a Skelex 360 modellt a Skelextől - teszteli az Audi az ingolstadti gyártási helyszín fényezőüzemében, az összeszerelő üzemében és a szerszámgyártás területén. "Dolgozóink a legfontosabb értékeink. Az egyes munkaállomások terheléseinek folyamatos csökkentésével javíthatjuk jólétüket és egészségüket. Az új technológiák pedig - mint amilyen a mesterséges külső váz is - hozzájárul ehhez, ugyanakkor egyre progresszívabbá teszi a gyártást." - nyilatkozta Peter Kössler, az AUDI AG igazgatótanácsának a gyártás és logisztika területéért felelős tagja.

Akadályozott-e a mozgás szabadsága? Kényelmes az anyag még sokadik viselés után is? Mekkora segítséget nyújt a külső váz a dolgozóknak feladatuk végzése során? Az átfogó gyakorlati tesztek célja, hogy segítsen a külső vázakat ideális módon hozzáigazítani a dolgozói igényekhez. Mind statikus, mind dinamikus tevékenységek közben tesztelik őket, mint amilyen például a fékvezeték beszerelése, az alvázburkolat becsavarozása és a korrózió és vízzáró védelem alkalmazása. Az Audi már korábban szerzett bíztató tapasztalatokat a két mesterséges váz egyikével a győri gyárban.

Mind a Paexo, mind a Skelex 360 modelleket hátizsákszerűen alkalmazzák a vállakon és a csípő köré rögzített öv segítségével maradnak a helyükön. Félköríves támasztékok segítik a viselő karját a fej felett végzett munkák során. Ez átveszi a kar súlyának egy részét és a támasztó szerkezeten keresztül átirányítja azt a csípő területére. Ez csökkenti a vállakra nehezedő terheket. Ez tisztán mechanikusan történik, semmilyen motorikus hajtásra nincs szükség.

A mesterséges külső váz nem újdonság az Audi gyártási folyamataiban. A vállalat közel négy éve használja ezeket a segédeszközöket az ergonómia további javítására. Azóta kísérleti projektek keretében az Audi több alkalommal tesztelt számos különböző rendszert. Egy ilyen rendszer a Laevo által megalkotott szerkezet, amely a tárgyakat emelő vagy mozgató egyének hátára nehezedő terhelést csökkenti. Az első, a présüzemben illetve a logisztika és az összeszerelés területén végzett tesztek bíztató eredményeket hoztak. Így nem meglepő, hogy a négykarikás vállalat ergonómiai szakemberei komoly lehetőségeket látnak a mesterséges külső vázak fej feletti munkáknál történő alkalmazásában. "A középpontban itt mindig az ergonómiai előnyök állnak, hogy kényelmes viselet legyen és csökkentse a dolgozókra nehezedő terheket." - nyilatkozta Ralph Hensel, az Audi szakértője a mesterséges külső vázak területén. Úgy véli, hogy a cél a külső vázak hosszú távon történő alkalmazása, telephelyeken átívelő módon, speciálisan kiválasztott, előre meghatározott munkaállomásokon.